Ο ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ [1777] ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ ΠΕΡΙΗΓΗΤΗ ΤΣΑΡΛΣ-ΝΙΚΟΛΑΣ-ΣΟΝΝΙΝΙ

by Rap media αρθρογράφος
in Τελευταία Νέα
Εμφανίσεις: 1666

Γράφει η Παυλίνα Μπεχράκη

Ή Ευρώπη, του 18ου αιώνα, ζούσε κάτω από τη σκιά του Βοναπάρτη. Ή Γαλλική εκστρατεία, στην ανατολική Μεσόγειο, την έφερε στό προσκήνιο. Δυό χρόνια αργότερα το 1801, ο Γάλλος περιηγητής, Σοννίνι, κυκλοφόρησε το Ελληνικό Χρονικό του. Απεσταλμένος του Λουδοβίκου ΙΣΤ’ ό Γάλλος Περιηγητής Νομικός αρχικά, και Στρατιωτικός στη συνέχεια, γιός εμπόρου, που απόχτησε τίτλο ευγενείας, μπαρκάρησε, την Άνοιξη του 1777, σε ηλικία 26 χρόνων, και αφού ολοκλήρωσε, την περιπλάνησή του στήν Αίγυπτο, συνέχισε, το περιηγητικό του ταξίδι στα Ελληνικά νησιά, του Αιγαίου, στήν Κρήτη, παράλια μικράς Ασίας, Μακεδονία, Στερεά και στην Πελοπόννησο.

Ό ΣΟΝΝΙΝΙ, είχε συλλάβει, τις ανακατατάξεις, και ζυμώσεις, που γίνονταν, στόν Ελληνικό χώρο, την αφύπνηση της Ελληνικής λαϊκής ψυχής, τόν άνεμο φιλελευθερισμού, που έπνεε, και τη βαθύτατα ριζωμένη Πίστη, για Εθνική αποκατάσταση καί ο λόγος του Μεγάλου Γάλλου Φιλέλληνα περιηγητή, ήταν προφητικός.

“Ή Οθωμανική, Αυτοκρατορία, κολοσσός άμορφος, με πήλινα πόδια, είναι έτοιμος να σωριαστεί. Καί η Ελλάδα, που συνθλίβεται,
τώρα, από το αβάσταχτο, βάρος της τυραννίας, δεν θα αργήσει,
κατά τα φαινόμενα, αν όχι νά ξαναποχτήσει, τη παλιά της δόξα,
τουλάχιστον να συντρίψει, τις αλυσίδες της, και να καταλάβει, τη θέση που της ταιριάζει, ανάμεσα στά Έθνη”.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, φίλε αναγνώστη, η Ελλάδα, αναγνωρίζεται ως Εθνότητα, κατά πως της αξίζει, και γίνεται αντικείμενο πολιτικών υπολογισμών. Ήδη, οι Ευρωπαίοι περιηγητές, που κατευθύνονται προς την Ελλάδα, από τον 17ο αιώνα, κατέχονται από νοσταλγία του αρχαίου κόσμου, και ενώ οραματίζονται, ανάμεσα στα ερείπια των αρχαίων μνημείων, τη δόξα ενός αφανισμένου Πολιτισμού, αντικρίζουν με θλίψη, έναν Λαό καταφρονημένο, εξαθλιωμένο, από τη βαρβαρότητα, και την εκατοντάδες χρόνια Τυραννία.

ΕΝ ΤΟ ΜΕΤΑΞΎ, συντελείται, στην Ευρώπη, η κατάσταση του Λόγου, που συνοδεύεται από την αναγέννηση του κλασικισμού, όπως προείπαμε, του κλασικού Πνεύματος, και τη συστηματική αναγωγή, στην αρχαία Ελλάδα, Αυτός ο κλασικισμός, του 18 αιώνα, και η παρουσία της Ελληνικής Φιλολογίας, έργο θαυμαστό τών Ελλήνων της διασποράς, αποτελούν τα κυριότερα κίνητρα, για τη στροφή υπέρ της Ελλάδας. Εχει δε αρχίσει η παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και όπως προέβλεψε, ο Σπουδαίος Φιλέλληνας-Περιηγητής, ο Ελληνικός χώρος, έρχεται στο επίκεντρο των ανταγωνισμών, των Μεγάλων Δυνάμεων, ενδιαφερόμενοι για τα συμφεροντά τους, όπως πάντα, επιδιώκοντας εδαφικές κατακτήσεις, στη προκειμένη περίπτωση………………..ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

[Παυλίνα Μπεχράκη]

Από το εικονιζόμενο βιβλίο μου εκδ.2020

Εικαστικός, Συγγραφέας, Ποιήτρια