Κομποστοποίηση και Μείωση Απορριμμάτων

Εμφανίσεις: 2386

Το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι στην κορυφή της λίστας σχεδόν όλων των δήμων της χώρας πολλά χρόνια τώρα. Σύμφωνα με την νομολογία που προκύπτει από τη σύμβαση του Αάρχους, η οποία έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία, η χώρα μας πρέπει να εντάξει μεταξύ άλλων μεθόδων και την κομποστοποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων της.

Κομποστοποίηση είναι η διαδικασία της αποσύνθεσης και της φυσικής ανακύκλωσης των οργανικών υλικών που καταλήγει στην δημιουργία μιας σκούρας μάζας η οποία μοιάζει με χώμα και είναι πολύ θρεπτική για τα φυτά. Αυτή η μάζα ονομάζεται compost ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Η κομποστοποίηση επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενός κομποστοποιητή.

Κομποστοποιητής είναι πρακτικά ένας κάδος (πλαστικός, ξύλινος ή μεταλλικός) στον οποίο τοποθετούνται οργανικά απόβλητα μαζί με άλλα υλικά ανά στρώσεις προκειμένου να μετατραπούν αυτά σε χρήσιμο για το χώμα λίπασμα.

Οφέλη κομποστοποίησης Αρχικά η εντατική χρήση κομπόστ σαν λίπασμα έχει σαν αποτέλεσμα να εμπλουτίζεται με χρήσιμα οργανικά υλικά το χώμα και συνεπώς να καθίσταται πιο αποδοτικό για τις καλλιέργειες, ενώ πολλοί παθογόνοι οργανισμοί (επιβλαβείς για τις καλλιέργειες), καταστέλλονται. Επιπλέον η εκτεταμένη χρήση του συμβάλλει κατά της διάβρωσης του εδάφους και επομένως κατά της ερημοποίησης. Μέσω της κομποστοποίησης επιβαρύνονται λιγότερο οι ΧΥΤΑ και φυσικά μειώνονται οι εκπομπές του CO2. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μέθοδος αυτή, δεν παράγει τοξικά αέρια ούτε στερεά κατάλοιπα. Ένα νοικοκυριό που χρησιμοποιεί κομποστοποιητή για τη διάθεση των οργανικών του αποβλήτων, αφενός αποδεικνύει την περιβαλλοντική του συνείδηση και ευαισθητοποίηση, αφετέρου εξοικονομεί πόρους από την μη αγορά λιπασμάτων και χώματος (πχ για γλάστρες).Υπάρχουν διάφοροι τρόποι κομποστοποίησης. Από φυσικές λύσεις, μέχρι κάδους εμπορίου ή χειροποίητους.

  Κάδοι εμπορίου compost-bin-w600-h4001

Οι κάδοι κομποστοποίησης που κυκλοφορούν στην αγορά είναι για διάφορες χρήσεις και μεγέθη. Υπάρχουν κάδοι κομποστοποίησης για την κουζίνα, για το μπαλκόνι και για τον κήπο. Οι κάδοι κομποστοποίησης για τον κήπο, είναι κατάλληλοι και για χώρους με βλάστηση, όπως πλατείες και πάρκα.

Τι υλικά μπορούμε να κομποστοποιήσουμε :  

Φλούδες από φρούτα, κοτσάνια, υπολείμματα φρούτων, λαχανικών ή χορταρικών.

Υπολείμματα από σαλάτες, αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει λάδια και ζουμιά.

Οργανικά λιπάσματα όπως κοπριές (από αγελάδες, άλογα, κότες ή κουνέλια) και καστανόχωμα.

Στάχτη από τζάκι, τσόφλια αυγών, πριονίδι, υπολείμματα βοτάνων και καφέ.

Χαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες, μαλακές χάρτινες σακούλες).

Τι υλικά δεν μπορούμε να κομποστοποιήσουμε : Διάφορες ρίζες από επιβλαβή ζιζάνια, άρρωστα φυτά, φύλλα ευκαλύπτου (τοξικά), φύλλα συκιάς, πευκοβελόνες (μέχρι ποσοστό 10% δεν βλάπτει), πάνες μιας χρήσεως, συσκευασίες, αλουμινόχαρτο, γυαλιά, χαρτί με χρώμα ή μελάνι, πλαστικά, μέταλλα, τυριά, ζυμαρικά ή ψωμιά (φραντζόλες), μαγειρεμένα, φαγητά, δηλαδή οτιδήποτε περιέχει λάδια ή σάλτσες, λάδια μηχανής, κρέας και ζωικά προϊόντα γενικώς, γαλακτοκομικά, νοβοπάν, χοντρά κομμάτια ξύλου, χημικά (ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα, απορρυπαντικά κ.λπ.), περιττώματα σκύλων.

Δραστηριότητες Δήμων Πάνω από πενήντα Δήμοι σε όλη την Ελλάδα έχουν υλοποιήσει ή δρομολογήσει προγράμματα οικιακής κομποστοποίησης.

Συμπερασματικά, η κομποστοποίηση είναι ένας φιλικός τρόπος προς το περιβάλλον διαχείρισης οικιακών απορριμμάτων. Τα οργανικά οικιακά απόβλητα αποτελούν περίπου το 40-60% του συνόλου των αποβλήτων που παράγουμε στο σπίτι μας. Από αυτά το 70% περίπου είναι κομποστοποιήσιμα. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35% περίπου, άρα ανάλογη θα είναι και η μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που εναποτίθενται στους ΧΥΤΑ.

Πηγή: http://www.saoo.gr      

Τα παραπάνω υλικά αφορούν την οικιακή κομποστοποίηση για την εφαρμογή της από τους δημότες, για τη Δημοτική ή ιδιωτική κομποστοποίηση, με πιο σύνθετο μηχανολογικό εξοπλισμό, διαφοροποιούνται ανάλογα με τη μέθοδο που εφαρμόζεται.

  rapgroup-logo-horizondal - Copy (1)