Διημερίδα για την Ανάπτυξη και Προστασία του Κορινθιακού Κόλπου (video)

Εμφανίσεις: 5644

Πραγματοποιήθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου οι εργασίες της διημερίδας για την Προστασία και Ανάπτυξη του Κορινθιακού κόλπου που διοργανώθηκε από τον ΣΠΟΑΚ, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, την ΑΛΚΥΩΝ και το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ).

Την έναρξη της διημερίδας χαιρέτησαν, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, Κοινωνικής Οικονομίας, Απασχόλησης, Αλληλεγγύης και Χωροταξίας Α. Παπαγγελόπουλος και Πρωτογενούς τομέα και Δασικής πολιτικής Αθ. Γκίκας, ο Εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου για θέματα Τουρισμού Γ. Πετρίτσης, Δήμαρχοι και Αντιπεριφερειάρχες της Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας και της Αττικής, ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Ηλ. Ανδρικόπουλος και φυσικά ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κ. Γ. Γκιώνης.


Αισθητή ήταν η απουσία εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος, παρότι οι διοργανωτές είχαν να πουν μόνο καλά λόγια για τη βοήθεια και τη στήριξή τους όλο αυτό το διάστημα με αποκορύφωμα τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου και αποφασίστηκε η ένταξη του Κορινθιακού στο δίκτυο ΝΑTURA. Στα αρνητικά μπορεί να αναφέρει κανείς, ότι μια τόσο σοβαρή και σπουδαία εκδήλωση με τόσο βασικής σημασίας θέματα, δεν είχε την απαιτούμενη προσέλευση από φορείς και πολίτες.
Η δεύτερη μέρα της διημερίδας ήταν «κλειστή» συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με αλληλοενημέρωση, προτάσεις, δημιουργία πλαισίου κοινών θέσεων και συντονισμό των δράσεων.


Πως θα κινητοποιηθούν οι πολίτες;

Από τα κυριότερα που ακούστηκαν στην έναρξη της διημερίδας και στις ομιλίες ήταν μεταξύ άλλων τα εξής:
-Ένα βασικό ερώτημα: Πως θα κινητοποιηθούν οι πολίτες; Μπορεί να ασκηθεί πολιτική χωρίς τους πολίτες;
Οι ευχαριστίες προς τους επιστήμονες που με χιλιάδες ώρες ερευνών, βοήθησαν ώστε να πειστούν οι αρμόδιοι φορείς για να ενταχθεί ο Κορινθιακός στο δίκτυο NATURA.
Ότι υπάρχει ένα ειδυλλιακό περιβάλλον σε όλη την ακτογραμμή του Κορινθιακού για τη δημιουργία τουριστικής επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης.
Αλλά και η διευκρίνιση, ότι, μόνο η ένταξη στο δίκτυο NATURA από μόνη της, δεν σημαίνει ουσιαστικά τίποτα! Η ένταξη αυτή, είναι η αφορμή για να ξεκινήσουν δράσεις που αφορούν στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της θάλασσάς μας, του Κορινθιακού.


Γ. Ρουμελιώτης

 

Δείτε το ρεπορτάζ εδώ