ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ

Εμφανίσεις: 1965

Όσο περνούν τα χρόνια, η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα κυριότερα και πιο επικίνδυνα προβλήματα του πλανήτη.

Αυτές οι αλλαγές οφείλονται σε φυσικές διαδικασίες αλλά και σε μεγάλο ποσοστό από ανθρώπινες δραστηριότητες με επιπτώσεις στο κλίμα.

Εξαιτίας της υπερκατανάλωσης των προϊόντων του πρωτογενή τομέα, της αλόγιστης υπερκατανάλωσης των φυσικών πόρων αλλά και της αύξησης του πληθυσμού της γης, το φυσικό περιβάλλον έχει υποβαθμιστεί σε ύψιστο βαθμό. Ο συνδυασμός όλων, έχει ως  αποτέλεσμα, να απειλείται η Γη με μια καταστροφική κλιματική αλλαγή.

Το πρόβλημα των ωκεανών και των θαλασσών, δηλαδή των υδάτινων πόρων του πλανήτη, βρίσκεται στο μικροσκόπιο καθώς μέσα από μελέτες, αποδείχτηκες πως οι ωκεανοί απορροφούν 60%, κάθε χρόνο, περισσότερη θερμότητα την τελευταία εικοσαετία.

Δεδομένου αυτού, οι θάλασσες είναι πολύ πιο ευαίσθητες στις εκπομπές των ορυκτών καυσίμων.

Μετά την επιστημονική διαπίστωση, θα πρέπει οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να μειωθούν κατά 25%, ώστε να μην ξεπεράσει η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας, τους δύο βαθμούς Κελσίου.

Κατά την υπερθέρμανση της Γης, οι ωκεανοί απορροφούν περίπου το 90% όλης της έξτρα θερμικής ενέργειας. Επίσης μετά την έρευνα για την περισσότερη απορρόφηση της θερμότητας από τις θάλασσες, προκύπτει το ανησυχητικό αποτέλεσμα, ότι θα υπάρξουν ακόμα πιο λίγες ποσότητες οξυγόνου στο νερό, διαθέσιμες για τους θαλάσσιους οργανισμούς και τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Ενώ θα υπάρξει και μεγαλύτερη άνοδος της στάθμης των υδάτων.

Με την υπερθέρμανση των υδάτων θα ασθενήσουν ζωικοί και φυτικοί πληθυσμοί και πολλοί από αυτούς ίσως αφανιστούν. Θαλάσσια οικοσυστήματα μεταναστεύουν προς τους πόλους και το κρύο αφού δεν έχουν την δυνατότητα να επιζήσουν και να πολλαπλασιαστούν σε ‘’επικίνδυνα’’ νερά.

Οι αυξημένοι ρυθμοί τήξης των παγετώνων και των πάγων στους πόλους συμβάλλουν κι εκείνοι στην αύξηση της στάθμης των υδάτων.