Αύξηση στο… 70% ο όγκος των απορριμμάτων μέχρι το 2050!

Εμφανίσεις: 1719

Αυξάνεται η ρύπανση του πλανήτη και της ατμόσφαιρας, μεγαλώνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, υπερθερμαίνεται όλο και πιο πολύ ο πλανήτης, λιώνουν οι πάγοι, μολύνονται οι θάλασσες, αυξάνονται και τα σκουπίδια.

Τα απορρίμματα και τα απόβλητα μέρα με τη μέρα πληθαίνουν, χρόνο με το χρόνο… διογκώνονται! Γεγονός που είναι απειλή για ολόκληρο τον πλανήτη. Σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα, έφερε το θέμα στη δημοσιότητα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ‘’Εάν δεν ληφθούν μέτρα, ο όγκος των σκουπιδιών σε παγκόσμια κλίμακα θα αυξηθεί κατά 70% ως το 2050, φτάνοντας τα 3,4 δισεκατομμύρια τόνους.

Τη μεγαλύτερη ανησυχία όμως προκαλούν τα πλαστικά απορρίμματα, αφού το συγκεκριμένο υλικό είναι πολύ ανθεκτικό στη διάβρωση και δεν είναι αποκοδομήσιμο στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να μην διασπάται και να υπάρχει πληθώρα. Τα πλαστικά είναι ικανά να μολύνουν από ωκεανούς μέχρι ολόκληρα οικοσυστήματα. Έρευνα επίσης έδειξε, ότι μέχρι και το 2016, το 12% των στερεών σκουπιδιών στον πλανήτη αποτελούνταν από πλαστικά.

Η προσωπική συμβολή του καθενός και εν συνεχεία η συλλογική προσπάθεια, μπορεί να καταφέρει κάτι σε αυτό το μεγάλο περιβαλλοντικό αγκάθι για τον πλανήτη μας.

Στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν πως η Ανατολική Ασία και ο Ειρηνικός ευθύνονται  για το ένα τέταρτο (23%) του συνόλου των απορριμμάτων. Επίσης στην υποσαχάρια Αφρική ο όγκος των σκουπιδιών αναμένεται να τριπλασιαστεί και στη Νότια Ασία να υπερδιπλασιαστεί.

Τα σκουπίδια αποτελούν πλέον μάστιγα που απειλεί με τρομερές συνέπειες τον κόσμο, όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος, ακόμα και η υγεία του ανθρώπινου είδους και των ζώων.

Υπάρχουν βέβαια δράσεις και σωματεία που ενημερώνουν τους πολίτες και τους παρακινούν να γίνουν αρωγοί στην διάσωση του πλανήτη αλλά και ο καθένας ξεχωριστά πρέπει να ευαισθητοποιηθεί. Προγράμματα ανακύκλωσης, καμπάνιες, ομιλίες ακόμα και μέσω των social media γίνονται προσπάθειες για την πρόληψη της ρύπανσης στη Γη.

Εύα Νιργιανάκη