Το Μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονίων αποκαλύπτεται!

Εμφανίσεις: 2207

Ολοκληρώθηκε στις 23 Ιουλίου η πρώτη περίοδος ανασκαφής στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο των Αηδονίων, φέρνοντας στο φως σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, ταφικούς θαλάμους αλλά και σημαντικά αντικείμενα διαφόρων εποχών.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας έχει ξεκινήσει την υλοποίηση ενός σύνθετου προγράμματος, με συστηματική ανασκαφή και έρευνα για τη μελέτη των χρήσεων των τάφων, της δίαιτας και των δημογραφικών στοιχείων του πληθυσμού σε σχέση με την παραγωγή και την κατανάλωση αντικειμένων. Η δημιουργία ενός ενημερωτικού κέντρου στο δημοτικό σχολείο των Αηδονίων με πορίσματα ανασκαφής και χαμένες, εξαιτίας της εκτεταμένης αρχαιοκαπηλίας, πληροφορίες, θα συντελέσουν στην έρευνα αλλά και στην ολοκλήρωση του προγράμματος, που δεν έχει άλλο στόχο από την ανάδειξη ενός ακόμα «θησαυρού». Ο επισκέπτης του χώρου μπορεί να θαυμάσει το νεκροταφείο στην ανατολική πλαγιά της κοινότητας των Αηδονίων. Οι θαλαμοειδείς τάφοι (χρησιμοποιούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια της Μυκηναϊκής εποχής) που εντοπίζονται σε αυτό είναι σκαμμένοι στο βράχο και αποτελούνται από τρία τμήματα: Τον δρόμο, έναν επιμήκη διάδρομο που οδηγεί από την επιφάνεια του εδάφους στην υπόγεια είσοδο, μέσω της οποίας εισέρχεται κανείς στον ταφικό θάλαμο. Οι τρεις συστάδες των τάφων των Αηδονίων, δύο εκ των οποίων ερευνήθηκαν φέτος, αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα στον λόφο, με τον τάφο της κατώτερης συστάδας να έχει επανειλημμένα χρησιμοποιηθεί, εκτός από τη μυκηναϊκή εποχή, στη γεωμετρική και την αρχαϊκή περίοδο και μεταγενέστερα. Παρά την μακρόχρονη χρήση, στο θάλαμο του τάφου αυτού διατηρήθηκε αδιατάρακτος λάκκος της πρώιμης μυκηναϊκής εποχής (π. 1600/1550 - 1550/1450 π.Χ.), ο οποίος μεταξύ άλλων περιέλαβε ταφή κτερισμένη με χάλκινα όπλα και άλλα αντικείμενα γοήτρου.

Τα βήματα της αποκάλυψης Αρχαιοκάπηλοι ήταν εκείνοι που έκαναν γνωστό το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο στα 1970. Είκοσι τρία χρόνια μετά, δράση ανέλαβε η αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία προχώρησε στο συσχετισμό των ευρημάτων που είχαν εντοπιστεί με εκείνα που είχαν κλαπεί, ενέργεια, η οποία έγινε εφικτή λόγω της διάθεσής τους προς πώληση στο εξωτερικό. Τα «κλεμμένα» επαναπατρίστηκαν τρία χρόνια μετά, το 1996, μετά από ενέργειες της ελληνικής πολιτείας για να παρουσιαστούν αρχικά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στη συνέχεια να εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεμέας, όπου και βρίσκονται σήμερα. Σωστική ανασκαφή έφερε στο φως μία συστάδα υστερορωμαϊκών τάφων, τεκμηριώνοντας μία επιπλέον περίοδο χρήσης του χώρου.

Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, υπό την διεύθυνση του Κωνσταντίνου Κίσσα. Καθοριστική ήταν και η συμβολή του Nemea Center for Classical Archaeology του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Berkeley, διά της Διευθύντριάς του, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας, Kim Shelton.