ΚΡΙΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ “Η ΔΙΨΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ”
-
Εμφανίσεις: 1594
Γράφει η Παυλίνα Μπεχράκη
Ένα μικρό, απόσπασμα, από το Κριτικό μου σημείωμα, για το θαυμάσιο όχι και τόσο γνωστό Ποίημα του Σπουδαίου μας Ποιητή, ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ που διαβάσατε φίλοι αναγνώστες, στη προηγούμενη ανάρτηση, στο αγαπημένο σας αυτόν Ιστότοπο.
“Η ΔΙΨΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ” το οποίο μελέτησα, και τόλμησα να τη την δημοσιεύσω με ταπεινότητα, στό εικονιζόμενο βιβλίο μου “ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ” στό κεφάλαιο “ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ“.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ
“ΣΤΌ Ποίημα αυτό, ο Ποιητής με ένα έργο μεγάλης φιλοσοφικής εμβέλειας, όπως και στή Ρωμιοσύνη, μας παρουσιάζει την Ελληνική Φύση αγέρωχη, περήφανη, σκληρή, που μοιράζεται τις αξίες της μέ τους ανθρώπους, την δίψα την πείνα την αγρύπνια. Με βάση πάντα, το ακατάβλητο Ελληνικό πνεύμα, ενώνει σ’ αυτόν τον ένδοξο τόπο το χθές με τό σημερα και το πάντα. Μέ άγρυπνα ο Ποιητής μας τα μάτια της ψυχής του, πλαισιώνει, τον Ιστορικό Βυζαντινό τόπο, με ιστορικές προσωπικότητες αλλά και με σύγχρονα καθημερινά πρόσωπα, όπως οι διψασμένοι ακριβοί του συνεξόριστοι σύντροφοι, του Άη Στράτη και στη Μακρόνησο, που δέν σκύψαν τη ράχη, όχι όμως, χωρίς ένα βαθύ αίσθημα χαρμολύπης…………………..
[Παυλίνα Μπεχράκη]
[Σημ. “Το πορτραίτο του Γιάννη Ρίτσου“, είναι έργο του Κορίνθιου ζωγράφου Βασίλη Κοζανίδη “ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΠΕΧΡΑΚΗ“