Παρακολουθούμε ομιλίες: Μόδα και τοπική φορεσιά στην Ύδρα του 19ου αι. Εξέλιξη ή συνύπαρξη;

Εμφανίσεις: 140

Τον 19ο αι. και κυρίως τα προεπαναστικά χρόνια, η Ύδρα ήταν ένα νησί με πλούσιο εμπορικό στόλο, ενώ μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους είχε έντονη εκπροσώπηση στην πολιτική ζωή της χώρας, στις πρώτες κυβερνήσεις του νεοσύστατου κράτους. Οι δύο αυτές συνθήκες δε θα μπορούσαν να μην αφήσουν τον αντίκτυπό τους και στην ενδυματολογική πραγματικότητα του νησιού, εφόσον η διαμόρφωση και εξέλιξη της ενδυμασίας ενός τόπου, εξαρτάται κατά μεγάλος μέρος από το ιστορικό και οικονομικό πλαίσιο της κοινωνίας που την υιοθετεί.

Η συσσώρευση πλούτου από τη μια, αποτέλεσμα της ναυτικής δραστηριότητας του νησιού στις αρχές του αιώνα, και η συνεχής επαφή της κοινωνικής ελίτ του νησιού με την αθηναϊκή κοινωνία από την άλλη, είχαν ως αποτέλεσμα τη συνεχή μετεξέλιξη της φορεσιάς των υδραίων γυναικών, οι οποίες ακολουθούν από κοντά τις τάσεις της δυτικής μόδας, πασχίζοντας ταυτόχρονα να διατηρήσουν την ιδιαίτερή τους ταυτότητα, σε ένα ενδιαφέρον μείγμα του παλαιού με το μοντέρνο, του τοπικού με το ευρωπαϊκό.

Ομιλήτρια: Ξένια Πολίτου (Επιμελήτρια Τμήματος Νεοελληνικού Πολιτισμού Αιγέας ΑΜΚΕ, Μουσείο Μπενάκη)

Παρακολουθήστε την ομιλία στο Bodossaki Lectures on demand

Φωτογραφία: Ενδυμασία από την Ύδρα που φορέθηκε από την Κυριακούλα Κριεζή, συζύγου του ναυάρχου και πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αντωνίου Κριεζή, και κόρης του μπέη της Ύδρας, Γεωργίου Βούλγαρη. Αποτελείται από μεταξωτό πουκάμισο, πολύπτυχο μεταξωτό πράσινο φουστάνι, με μεταξωτή τζάκα (γιλέκο) και μεταξωτές κεντημένες κοντούρες (παντόφλες). Στη μέση δένει μεταξωτό μαντίλι, ενώ στο κεφάλι μακριά μπόλια, 19ος αιώνας (Πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, αρ.ταυ. 718-).