Με το βλέμμα των περιηγητών: O Πλούτωνας στις εκβολές του ποταμού της λύπης (1882)

Εμφανίσεις: 436

Ο Αχέρων ήταν ο ποταμός «χωρίς χαρά» (ἄχος, στενοχώρια), τον οποίο διέπλεε ο Ερμής Ψυχοπομπός, μαζί με τις νεοφερμένες ψυχές, για μια τελευταία βαρκάδα, πριν τις καταπιεί το αδηφάγο στόμα του Άδη για πάντα.

Στην παρούσα εικονογράφηση του 1882, που περιλαμβάνεται σε έργο του περιηγητή Christopher Wordsworth, το φυσικό τοπίο μπλέκεται με τον μύθο. Σύμφωνα με τον «Ομηρικό ύμνο προς τη θεά Δήμητρα», μια μέρα που η Περσεφόνη έπαιζε με τις φίλες της, Ωκεανίδες Νύμφες, στο Νύσιο Πεδίο, έσκυψε για μια στιγμή να κόψει έναν πανέμορφο λευκοκίτρινο υάκινθο, που ξεχώριζε ανάμεσα σε ίριδες, κρόκους και ρόδα. Τη στιγμή εκείνη που άπλωσε το χέρι, ένα ρήγμα έσκισε τη γη και ξεπήδησε το χρυσό άρμα του Πλούτωνα, που το έσερναν αθάνατα άλογα. Τότε ο βασιλιάς του Κάτω Κόσμου, την άρπαξε βίαια και κανείς δεν άκουσε τις φωνές της, μονάχα η Εκάτη και ο λαμπρός γιός του Υπερίωνα, ο Ήλιος.

Ο Christopher Wordsworth (1807-1885) ήταν Άγγλος επίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ταυτόχρονα όμως ήταν και γνώστης της κλασικής παιδείας. Κατά την περίοδο 1832-1833, ήταν ο πρώτος Βρετανός πολίτης που έγινε δεκτός από τον βασιλιά Όθωνα στην Ελλάδα.

Ένα από τα δύο αξιομνημόνευτα έργα του, είναι το «Greece pictorial, descriptive, & historical», από το οποίο προέρχεται η εικονογράφηση του Αχέροντα. Οι περιγραφές των επιτόπιων περιηγήσεών του, διέπονται από επιστημονικότητα, φιλολογικές παραπομπές, εδάφια από αρχαίους συγγραφείς, ενώ είναι έντονος και ο ενθουσιασμός του κατά την περιγραφή του περιβάλλοντα χώρου.

(Ελληνική Βιβλιοθήκη - Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης)

Μαυρογονάτου Αφροδίτη, MA αρχαιολόγος