Κλειώ Παπάζογλου: Bάλε κι εσύ το λιθαράκι σου στην διατήρηση των μνημείων

Εμφανίσεις: 1006

Σήμερα στις 9 Οκτωβρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης 2019, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, πραγματοποίησε ομιλία και παρουσίαση με θέμα : «Η συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, βάλε και συ το λιθαράκι σου». Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Κλειώ Παπάζογλου, συντηρήτρια της Εφορείας, η οποία ανέλαβε μέσω της προβολής μνημείων της Κορινθίας, όπως για παράδειγμα η Ιερά Μονή Παναγίας των Βράχων στη Νεμέα, ο Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων στο Αγιονόρι κλπ, τα οποία υπέστησαν σοβαρές φθορές από ανθρώπινη παρέμβαση- και πολλές φορές δυστυχώς μη αναστρέψιμες- να ευαισθητοποιήσει τους παρευρισκόμενους σε θέματα που άπτονται της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Η Κλειώ Παπάζογλου τόνισε ότι από «τις πιο δύσκολες δουλειές του συντηρητή είναι να αποκαταστήσει και να επαναφέρει το μνημείο στην αρχική του μορφή, κυρίως όταν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση».

Πολλές φορές οι άνθρωποι είτε συνειδητά είτε μη, προβαίνουν σε εργασίες, ιδίως σε βυζαντινούς ναούς, χωρίς να έχουν εξειδικευμένη γνώση συντήρησης αρχαιοτήτων, και το αποτέλεσμα αυτών προκαλεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

Ο άνθρωπος οφείλει να δείχνει σεβασμό στα μνημεία του παρελθόντος, καθώς «αυτά ανήκουν στην ανθρωπότητα».

«Αν κάτι θεωρούμε ότι θέλει επέμβαση τότε απευθυνόμαστε μόνο στους ειδικευμένους συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης».

Η ομιλία- παρουσίαση αυτή θα γίνει για δυο ακόμα ημέρες, αύριο στις 10 Οκτωβρίου και στις 11 Οκτωβρίου στις 10.00 το πρωί.

Μην την χάσετε!

Καψάλη Δέσποινα

Φιλόλογος-Αρθρογράφος της Rap Media