Το Πάσχα… αλλιώς

Εμφανίσεις: 738

Η φύση εκτός από αρχέγονη πηγή ύπαρξης, αποτέλεσε για τον άνθρωπο και
ακένωτη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Η Θεογονία του Ησιόδου, είναι ένα καλό δείγμα της σκέψης των αρχαίων ανθρώπων, για το πώς αντιλαμβάνονταν την φύση και πως αυτή γέννησε την πρώτη πίστη σε κάτι ανώτερο, στο θεῖον.

Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι και την Νεότερη, η ανθρώπινη δραστηριότητα, η πίστη στο θεῖον και η ανάγκη του ανθρώπου να εκφράσει συναισθήματα, σκέψεις, γεγονότα όχι μόνο με τον λόγο του, αλλά και μέσα από ένα καλλιτεχνικό πρίσμα, δημιούργησαν τελετουργίες και εορτές που ανάγονται στο αρχέτυπο Φύση.

Μία τέτοια εορτή που έχει τις ρίζες της πολύ πιο παλιά από αυτήν που
φανταζόμαστε, είναι το Πάσχα που συμβολικά αποτελεί την μετάβαση από την φύση που πεθαίνει, στην φύση που ανασταίνεται (βλ. Σταύρωση Ιησού- Ανάσταση Ιησού).

Η εορτή αυτή που αποτελεί αδιαμφισβήτητα την πιο σημαντική της Χριστιανοσύνης και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από άποψη Λαογραφικής Επιστήμης.

Έτσι, το Σάββατο 13 Απριλίου και ώρα 19:30 στον πολυχώρο Πολιτισμού Μαρία Δημητριάδη, υπό την αιγίδα του Παλαίχθονος Κορίνθου, θα εξετάσουμε μαζί με τον τέως Αναπληρωτή Καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Δουλαβέρα Αριστείδη, τα Λαογραφικά του Λαζάρου, των Βαΐων και του Πάσχα.

Θα έχουμε λοιπόν την δυνατότητα, με τον επαΐοντα στην λαογραφική επιστήμη και έρευνα κ. Δουλαβέρα Αριστείδη, να γνωρίσουμε μια άλλη πλευρά της εορτής που ο Ελληνισμός και η Χριστιανοσύνη, θα γιορτάσει τις επόμενες ημέρες. Για το πώς και γιατί « η φύση υπήρξε πάντα το τελετουργικό περίβλημα της ζωής» καθώς και το λαογραφικό, εθνολογικό και επιστημονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τα έθιμα της Λαμπρής.

Η RapMedia θα βρίσκεται εκεί με μεγάλη χαρά για να καλύψει το γεγονός.

Καψάλη Δέσποινα
Φιλόλογος- Αρθρογράφος της RapMedia