«Ο Ίβυκος»: Διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Λαογραφικά του Δωδεκαημέρου: Κάλαντα, δοξασίες και λαϊκά δρώμενα στον ελλαδικό χώρο»

Hits: 954

Ο Σύνδεσμος Λουτρακιωτών-Περαχωριτών «Ο Ίβυκος» διοργανώνει και σας προσκαλεί με χαρά στο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Λαογραφικά του Δωδεκαημέρου: Κάλαντα, δοξασίες και λαϊκά δρώμενα στον ελλαδικό χώρο», το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 19.00’μ.μ. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom, με τη μορφή σύγχρονης διαδικτυακής εκπαίδευσης.

Λίγο πριν την έναρξη της εορταστικής περιόδου, εν μέσω δύσκολων και πρωτόγνωρων καταστάσεων οι οποίες δυσχεραίνουν την επικοινωνία και επιτείνουν την κοινωνική απομόνωση, ο «Ίβυκος» διοργανώνει ένα επίκαιρο διαδικτυακό σεμινάριο το οποίο απευθύνεται σε όλους, ως μια δράση που εστιάζει στην επικοινωνία και την κοινωνική επαφή, με βασικό γνώμονα την επιμόρφωση σχετικά με τον λαϊκό πολιτισμό και την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά.

Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο κ. Θάνος Κώτσης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Λαογραφίας και Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Κοινωνική Λαογραφία & Πτυχιούχος Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων. Στο σεμινάριο θα γίνει μια εισαγωγή στον «κύκλο του χρόνου», ως αναλυτική κατηγορία μελέτης των λαϊκών δρωμένων και παράλληλα μια αναφορά στην σχέση των αφηγήσεων με την τελετουργία, προσεγγίζοντας τον λαϊκό λόγο σε συνάρτηση με την επιτέλεση. Ως εθνογραφικά παραδείγματα θα χρησιμοποιηθούν κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δοξασίες και υπερφυσικές αφηγήσεις για το δαιμονικό στοιχείο των ημερών αυτών, καθώς και τελετουργικά δρώμενα του Δωδεκαημέρου ανά την Ελλάδα, εισάγοντας έτσι τους συμμετέχοντες στην ερμηνεία και τις πολιτισμικές σημασίες των πίστεων και των εθίμων αυτής της περιόδου.

Θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν:
o Ο κύκλος του χρόνου στην ελληνική λαογραφία.
o Η έννοια του δρωμένου και η σχέση της τελετουργίας με την προφορική παράδοση.
o Το θεωρητικό σχήμα των «Διαβατήριων τελετουργιών» και το ελληνικό Δωδεκαήμερο.
o Κάλαντα, μεταμφιέσεις και τελετουργικά δρώμενα.
o Καλικάντζαροι και δαιμονικό στοιχείο.
o Η κοινωνική λειτουργία των υπερφυσικών αφηγήσεων στις γιορτές του Δωδεκαημέρου

Μετά το πέρας του σεμιναρίου, θα αποσταλούν στους συμμετέχοντες πιστοποιητικά παρακολούθησης, η βιβλιογραφία καθώς και υλικό του σεμιναρίου.

Για την εγγραφή σας καθώς και για πληροφορίες και διευκρινίσεις, μπορείτε να απευθυνθείτε:

o στο τηλέφωνο 6974-607284, κα Σεραφείμ Γιούλη
o με μήνυμα στη σελίδα μας στο facebook «Ο ΙΒΥΚΟΣ Σύνδεσμος Λουτρακιωτών - Περαχωριτών», https://www.facebook.com/ivykos.gr
o στο e-mail ivykos.gr.1984@gmail.com

Λουτράκι, 26/11/2020,
Το Δ.Σ. του Ίβυκου