Αποκλειστική συνέντευξη στα moriasnews.gr και rapmedia.gr κα. Κασίμη, Προϊσταμένης ΕΦΑ, για «Ευρωπαϊκό βραβείο» Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου

Hits: 1246

Σε αποκλειστικές δηλώσεις στο rapmedia.gr και στο moriasnews.gr προέβη η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, κα. Κασίμη Παναγιώτα, η οποία τόνισε τα βασικά και καινοτόμα στοιχεία, που χάρισαν την υποψηφιότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου για το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2020» και είναι τα κάτωθι: Η σημαντικότητα της ανακαίνισης του μουσείου, η ενσωμάτωση ψηφιακών μέσων μέσα σε αυτό καθώς και η επανέκθεση.

Η κα. Κασίμη επισήμανε αποκλειστικά στο rapmedia.gr και στο moriasnews.gr σημαντικά στοιχεία για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου μετά την ανακοίνωσή του για την υποψηφιότητα του βραβείου «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2020», τονίζοντας «Ενισχύθηκε η άποψη, ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κορίνθου είναι ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον περιφερειακό μουσείο όταν γίνονται ανακαινίσεις, είτε αιθουσών είτε συνολικά των μουσείων, που εξυπηρετούν τις σύγχρονες πλέον μουσειακές αντιλήψεις, δηλαδή την ενσωμάτωση ψηφιακών μέσων».

Η κα. Κασίμη προσθέτει «Αυτή η υποψηφιότητα για το Μουσείο μας έρχεται να τονίσει, ότι οι ανακαινίσεις μουσείων, που ακολουθούν τα σύγχρονα μουσειακά πρότυπα και τη σύγχρονη μουσειακή αντίληψη, έχει να κάνει με την ενσωμάτωση ψηφιακών εφαρμογών στις αίθουσες και έχουν μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό αλλά και στους κριτικούς».

Ο θεσμός του European Museum of the Year Award (EMYA) θεσπίστηκε και εν τέλει εδραιώθηκε το 1977, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο στόχος του εν λόγω θεσμού είναι να βραβεύει κάθε χρόνο την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των μουσείων.

Ακολούθως, το βραβείο για «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2020» απονέμεται κάθε χρόνο στην ετήσια διάσκεψη του EMF, σε μουσεία που άνοιξαν πρόσφατα ή σε μουσεία με πρόσφατα ανακαινισμένες εκθέσεις. Το 2020 η ετήσια διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Κάρντιφ της Ουαλίας, από τις 29 Απριλίου ως τις 2 Μαΐου.

Τα μουσεία που διεκδικούν το πολυπόθητο βραβείο, το οποίο θα βοηθήσει στην αναγνωρισιμότητά τους καθώς και στη βιωσιμότητά τους είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου και το Μουσείο Αγγελου Σικελιανού, στη Λευκάδα.

Το Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία και χτίστηκε το 1932, με σκοπό να στεγάσει τα πολυάριθμα αντικείμενα που έφερνε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Το διάστημα 2007-2008 έγιναν εργασίες για την αναβάθμιση του Μουσείου, με χρηματοδότηση του Γ΄ ΚΠΣ. Ενώ, το 2015 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στην ανατολική και νότια πτέρυγα. Στους χώρους αυτούς φιλοξενείται πλέον μια νέα έκθεση για την αρχαία Κόρινθο, από τα γεωμετρικά χρόνια μέχρι και την καταστροφή της από τους Ρωμαίους, το 146 π.Χ. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Μια πραγματική πρόκληση για την Κορινθία αποτελεί αυτό το βραβείο, αφού θα αναδείξει και διαδώσει την πολιτισμική κληρονομιά της πόλης, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.