Δήμος Βέλου Βόχας - Ν.Π.Δ.Δ. ΑΝΕΛΙΞΗ: Εκδήλωση με αφορμή την επανάσταση του 1821

Hits: 2291

Με τους στίχους της Τσώτου Σώτιας, την φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση και ένα ελληνικό χασάπικο, ξεκίνησε η εκδήλωση από τον Δήμο Βέλου Βόχας, με αφορμή την εθνική μας επέτειο, αυτήν της επανάστασης του 1821 :

«Μου ξανάρχονται ένα ένα χρόνια δοξασμένα
να 'τανε το 21 να 'ρθει μια στιγμή..»

Χώρος, το ξενοδοχείο Αλκυών, παραμονή της 25ης Μαρτίου με συμμετέχοντες τους εξής πολιτιστικούς συλλόγους : Σύλλογος Γυναικών Πουλίτσας, Νέα Γενιά Κοκκωνίου, Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος « Μέγας Αλέξανδρος Βραχατίου» , Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Βόχας, Πνευματική Στέγη Ζευγολατιού και Νέα Διάπλαση Μπολατίου.

Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, οι βασικοί ομιλητές Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Άνθιμος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πάντων Χαράς καθώς και ο  ιστορικός-συγγραφέας κ. Κώστας Σχοινοχωρίτης, δεν μπόρεσαν να δώσουν το παρών όπως είχε προγραμματιστεί.  Έτσι, το «κενό» κάλυψε και με το παραπάνω, ο καθηγητής φιλόλογος και γνωστός για την δράση του σε σχέση με την παράδοση και τη λαογραφία σε όλο τον νομό, κ. Παναγιώτης Χωρίκης. Στην ομιλία του ο Παναγιώτης Χωρίκης παρουσίασε την δράση του κλέφτικου σώματος στην Πελοπόννησο, και αναφέρθηκε σε γνωστούς της περιόδου εκείνης, Κορίνθιους κλέφτες, το πως ήταν η Κόρινθος την περίοδο της Τουρκοκρατίας, την έναρξη της επανάστασης από τις Κεχριές. Τέλος έκλεισε τον λόγο του με την τελική συμφωνία την 14η Ιανουαρίου του 1822 και την παράδοση του Ακροκορίνθου στους Έλληνες και στον Κολοκοτρώνη, ο οποίος πήρε την ελληνική σημαία, σταύρωσε με αυτή την πύλη, μπήκε στο φρούριο, το κατέλαβε και είπε « Εμπάτε Έλληνες» .

Απαγγελίες και αναγνώσεις σχετικές με την επανάσταση έγιναν και από μέλη του Συλλόγου Νέα Διάπλαση Μπολατίου και πιο συγκεκριμένα τους  :  Μαρία Μπάκουλη, Γιάννη Χρυσικόπουλο,  Γιάννη Βαλασόπουλο,  Σοφία Πολίτη  καθώς και τον πρόεδρο του Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος» κ. Άρη Σταύρου, που μέσα από επιστολές και έγγραφα της εποχής εκείνης, έδωσαν μια πληρέστερη εικόνα  των πιο γνωστών οπλαρχηγών του 1821. Την έρευνα αυτή την είχε κάνει ο κ. Κώστας Σχοινοχωρίτης.

Τα χορευτικά τμήματα των προαναφερθέντων πολιτιστικών συλλόγων, έδωσαν με την παρουσία τους, τις παραδοσιακές τους στολές και τις φιγούρες τους στον αέρα, μια παραδοσιακή νότα στην εκδήλωση, που άλλωστε είναι συνυφασμένη με όλη αυτήν την περίοδο της επανάστασης του 1821.

Στην εκδήλωση απηύθυνε λόγο και ο δήμαρχος Δήμου Βέλου - Βόχας, κ. Αννίβας Παπακυριάκος, στον οποίο δόθηκε λεύκωμα με τίτλο "Σημαίες Ελευθερίας", έκδοση της Ιστορικής και Εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος, τιμώντας τον για την προσφορά, την παρουσία του και την πρωτοβουλία του για την πραγμάτωση αυτής της επετειακής εκδήλωσης, από τον κ. Βαλασόπουλο Χρήστο, εκπρόσωπο των πολιτιστικών συλλόγων που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση.

Η Rap Media κάλυψε το γεγονός με σχετικό βίντεο από την εκδήλωση.

Καψάλη Δέσποινα

Φιλόλογος- Αρθρογράφος της RapMedia