"Μάθε και δράσε" για την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος! (video)

Εμφανίσεις: 1133

"Μάθε και δράσε" ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Βραχάτι αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα. Την εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Βιβλιοπωλείο Μπιτσάκου και υποστήριξε ο Δήμος Βέλου - Βόχας διοργάνωσε η ομάδα εθελοντισμού και Κοινωνικής δράσης του συλλόγου "Μέγας Αλέξανδρος". Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες με θέμα το περιβάλλον, εκτέθηκαν έργα ζωγραφικής μικρών μαθητών,κληρώθηκαν δώρα ενώ συμβολικά πραγματοποιήθηκε και δενδροφύτευση! 

Δείτε την εκδήλωση

 

Διημερίδα για την Ανάπτυξη και Προστασία του Κορινθιακού Κόλπου (video)

Εμφανίσεις: 1167

Πραγματοποιήθηκαν  στο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου οι εργασίες της διημερίδας για την Προστασία και Ανάπτυξη του Κορινθιακού κόλπου που διοργανώθηκε από τον ΣΠΟΑΚ, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, την ΑΛΚΥΩΝ και το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ).

Την έναρξη της διημερίδας χαιρέτησαν, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, Κοινωνικής Οικονομίας, Απασχόλησης, Αλληλεγγύης και Χωροταξίας Α. Παπαγγελόπουλος και Πρωτογενούς τομέα και Δασικής πολιτικής Αθ. Γκίκας, ο Εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου για θέματα Τουρισμού Γ. Πετρίτσης, Δήμαρχοι και Αντιπεριφερειάρχες της Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας και της Αττικής, ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Ηλ. Ανδρικόπουλος και φυσικά ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κ. Γ. Γκιώνης.


Αισθητή ήταν η απουσία εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος, παρότι οι διοργανωτές είχαν να πουν μόνο καλά λόγια για τη βοήθεια και τη στήριξή τους όλο αυτό το διάστημα με αποκορύφωμα τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου και αποφασίστηκε η ένταξη του Κορινθιακού στο δίκτυο ΝΑTURA. Στα αρνητικά μπορεί να αναφέρει κανείς, ότι μια τόσο σοβαρή και σπουδαία εκδήλωση με τόσο βασικής σημασίας θέματα, δεν είχε την απαιτούμενη προσέλευση από φορείς και πολίτες.
Η δεύτερη μέρα της διημερίδας ήταν «κλειστή» συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με αλληλοενημέρωση, προτάσεις, δημιουργία πλαισίου κοινών θέσεων και συντονισμό των δράσεων.


Πως θα κινητοποιηθούν οι πολίτες;

Από τα κυριότερα που ακούστηκαν στην έναρξη της διημερίδας και στις ομιλίες ήταν μεταξύ άλλων τα εξής:
-Ένα βασικό ερώτημα: Πως θα κινητοποιηθούν οι πολίτες; Μπορεί να ασκηθεί πολιτική χωρίς τους πολίτες;
Οι ευχαριστίες προς τους επιστήμονες που με χιλιάδες ώρες ερευνών, βοήθησαν ώστε να πειστούν οι αρμόδιοι φορείς για να ενταχθεί ο Κορινθιακός στο δίκτυο NATURA.
Ότι υπάρχει ένα ειδυλλιακό περιβάλλον σε όλη την ακτογραμμή του Κορινθιακού για τη δημιουργία τουριστικής επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης.
Αλλά και η διευκρίνιση, ότι, μόνο η ένταξη στο δίκτυο NATURA από μόνη της, δεν σημαίνει ουσιαστικά τίποτα! Η ένταξη αυτή, είναι η αφορμή για να ξεκινήσουν δράσεις που αφορούν στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της θάλασσάς μας, του Κορινθιακού.


Γ. Ρουμελιώτης

 

Δείτε το ρεπορτάζ εδώ

Πρωτοποριακό πρόγραμμα και ενημέρωση για την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων στο Χαλάνδρι (video)

Εμφανίσεις: 1671

Ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με το εθνικό Μετσόβιο πολυτεχνείο, ξεκίνησε πρόγραμμα συλλογής οικιακών ζυμώσιμων απορριμμάτων από το 2016 και  η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4Think, HORIZON 2020. Το Waste4Think θεωρήθηκε ένα από τα τρία καλύτερα έργα που επιλέχθηκαν από τις 97 προτάσεις που υποβλήθηκαν.

Στο πρόγραμμα αυτό, συμμετέχουν 19 εταίροι (πανεπιστήμια, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιοι φορείς, επιχειρήσεις κ.ά.) από επτά κράτη µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός από το Χαλάνδρι εφαρμόζεται πιλοτικά σε άλλες τρεις Ευρωπαϊκές πόλεις. Στο Κασκάι (Πορτογαλία), το Ζαμούδιο (Ισπανία) και το Σεβέσο (Ιταλία).

 

Με αφορμή το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε ημερίδα  που έγινε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων, στο πλαίσιο της τακτικής εξάμηνης συνάντησης που πραγματοποιούν οι εταίροι του προγράμματος, και παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα από την πρώτη φάση εφαρμογής καθώς και οι καινοτόμες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται.

Για την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Ολυμπιακής Επιτροπής, μίλησαν στην κάμερα της Rap Media, o Διαχειριστής εταιρίας ανακύκλωσης απορριμμάτων “Rap Group”, Δημήτρης Ραψωματιώτης , ο Μηχανολόγος- Μηχανικός Ε.Μ.Π, Μ.S.c- P.H.D, Εξωτερικός Συνεργάτης  “Rap Group”, Χρήστος Μιχαλόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος, ο Καθηγητής Σχολής Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π.- Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου, Γεράσιμος Λυμπεράτος, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου,  Σίμος Ρούσσος και ο Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών τμήμα Χημικών μηχανικών, Μιχάλης Κορνάρος.

 

Δείτε την εκδηλωση

 

 

 

Γ.Μ.

Διαγωνισμός ανακύκλωσης στα δημοτικά σχολεία του δήμου Λουτρακίου

Εμφανίσεις: 1174

Μαθητές, δάσκαλοι και γονείς στηρίζουν το σχολείο τους

Μια σπουδαία δραστηριότητα ξεκίνησε στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων και αφορά τον σχολικό Διαγωνισμό Ανακύκλωσης με στόχο την επιβράβευση της σχολικής κοινότητας σε θέματα ανακύκλωσης. 

Read more