Η Rap Media αρωγός στην πιο ξεχωριστή ημέρα από τις υπόλοιπες 364 του χρόνου!

Εμφανίσεις: 239

Η Rap Media αποκλειστικός χορηγός Επικοινωνίας στην εκδήλωση Σεβασμού που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στα πλαίσια της Εικαστικής Έκθεσης με θέμα: «Η Εικόνα και το Βλέμμα – The Image and the Glance», με πρωτοβουλία της  Μαρίνας Γκόντα Διδάκτωρ Σορβόννης στην Ιστορία τέχνης, για τον εορτασμό της ΙΔΕΑΣ για την καθιέρωση μιας καινούργιας Ημέρας στο πλανήτη μας, την Ημέρα Πράξης Σεβασμού στη Ζωή και Προσφοράς στο Συνάνθρωπο!

Με μοχλό την Τέχνη και την υποστήριξη της μεγάλης οικογένειας των Εικαστικών δημιουργών , εορτάστηκε την Τρίτη 23 Οκτωβρίου για το έτος 2018, η συνέχιση της προσπάθειας υλοποίησης της ΙΔΕΑΣ καθιέρωσης στον πλανήτη μας: 23 Οκτωβρίου Ημέρας Πράξης Σεβασμού στη Ζωή και Προσφοράς στον Συνάνθρωπο, όπως αυτή γεννήθηκε και κατατέθηκε πρώτη φορά επίσημα τον Μάιο του 2004 από την Κωνσταντίνα Γιαμπουράνη.

Αυτή τη φορά στην πρωτεύουσά μας, Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στον Πολυχώρο Τέχνης ΤRII ART (Σταθμός Μετρό Συγγρού - ΦΙΞ ) στο Κουκάκι, στο πλαίσιο της ομαδικής εικαστικής έκθεσης με θέμα:  «Η Εικόνα και το Βλέμμα - The lmage and the Glance», συμμετείχαν 23 εξαιρετικοί καλλιτέχνες με την Επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης κ. Μαρίνας Γκόντα.

Ο φετινός εορτασμός προώθησης και καθιέρωσης της ΙΔΕΑΣ, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, με την συνεργασία του Πολυχώρου Τέχνης TRII ART, της Καλλιτεχνικής Ομάδας «Μεταμόρφωση», του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς και της Χορωδίας και Ορχήστρας Νέων Χ.Ο.Ν .

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι:

    Μαρίνα Γκόντα, Επιμελήτρια της Έκθεσης, Δρ. Σορβόννης στην Ιστορία της Τέχνης 
    Κυριακός Μαριδάκης, Αντιπρόεδρος στο Διεθνές Ίδρυμα «Σαλαμίς»
    Αικατερίνη Γλυκού, Αντιπρόεδρος Χ.Ο.Ν

Ο συντονισμός της  Έκθεσης έγινε από την Σοφία Παγώνη - Σκηνοθέτης, Χορογράφος

Πραγματοποιήθηκαν ολιγόλεπτες ομιλίες, με αναφορά στη γέννηση και εξέλιξη της ΙΔΕΑΣ, με όραμα δημιουργίας μιας κοινωνίας στην οποία ο σεβασμός και η προσφορά στον αναξιοπαθούντα Συνάνθρωπο θα είναι αυτονόητη Πράξη.

Ομιλίες πραγματοποίησαν οι:

    Γιώργος Καρβουντζής , Σκηνοθέτης - Ηθοποιός , Πρόεδρος του Ιδρύματος Κορινθιακών Μελετών
    Δημήτρης Αθανασίου, Δάσκαλος - Θεολόγος
    Ειρήνη Παγώνη, Εικαστικός

Στην πρόσκληση της κ. Μαρίνας Γκόντα ανταποκρίθηκαν οι:

   Δημήτρης Παπαγεωργίου , Υποψήφιος Δήμαρχος  Σικυωνίων- Δικηγόρος 
   Γιάννης Σώκος , Δημοσιογράφος Συγγραφέας επικοινωνιολόγος
   Αθανασούλη Έλενα , Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

Την έκθεση τίμησε με την παρουσία της και η Sara Saure-Souflas, Ανταποκρίτρια της Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης της Φινλανδίας (YLE)

Η οποία τόνισε τα εξής για την όλη πρωτοβουλία της κ. Μαρίνας Γκόντα.
«Ήταν μεγάλη χαρά να βρεθώ στην ομαδική έκθεση “The Image and the Glance” στον Πολυχώρο Τέχνης TRII ART HUB.  Θαύμαζα δυνατά, προσεγμένα και πολλές φορές συγκινητικά έργα εμπνευσμένα από τον κόσμο γύρω μας. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν οι διαφορετικές τεχνικές και ύλες που είχαν χρησιμοποιηθεί και πως κατάφεραν να συνομιλήσουν τα έργα μεταξύ τους. Δημιούργησαν τελικά μια ενότητα, μια αρμονία στα μάτια του θεατή. H έκθεση προβάλλει μηνύματα για τον σεβασμό στον συνάνθρωπο, εξάλλου η έκθεση συμπίπτει με την Παγκόσμια μέρα Σεβασμού στη ζωή και προσφοράς στον συνάνθρωπο. Ο καθένας καλλιτέχνης αποτύπωσε στο έργο του την δικιά του ματιά για το πώς αντιλαμβάνεται τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο και την δικιά του άποψη για την κατάσταση στον πλανήτη μας. Θα ήταν ωραίο να βλέπαμε και στο μέλλον τέτοιες προσπάθειες στην Αθήνα!».

Αίσθηση ευχάριστη αλλά και βαθύ προβληματισμό , προκάλεσε η παρουσίαση αποσπάσματος από την Καλλιτεχνική Ομάδα Μεταμόρφωση, του θεατρικού έργου "Η Δημοκρατία με το μάτι του Λυγκέα" της Κωνσταντίνας Γιαμπουράνη, από του ηθοποιούς: Λίζα  Αναγνωστοπούλου - Χρήστο Παναγιωτόπουλο - Γιώτα Παπά και Μαριλένα Σολωμού, σε διδασκαλία και σκηνοθεσία Γιώργου Καρβουντζή.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση θεατρικού αναλογίου που ενσωματώθηκε αριστουργηματικά στον επιβλητικό χώρο.

Η  Rap Media, επέλεξε να στηρίξει την εκδήλωση ως χορηγός επικοινωνίας, ενώνοντας για άλλη μια φορά τις δυνάμεις της μαζί με τους Εικαστικούς Δημιουργούς, στην υλοποίηση του μεγάλου αυτού στόχου, την καθιέρωση της Ημέρας αλλά και την πραγμάτωση όλων όσων πρεσβεύει, στην καθημερινότητά μας. 

Με αυτή την ενέργεια και σε συνδυασμό ότι ήταν και πριν δυο χρόνια  χορηγός επικοινωνίας  στον εορτασμό της 23ης Οκτωβρίου με τον τουριστικό  Διάπλου της  Διώρυγας  της  Κορίνθου,  προσφορά στο θεατρόφιλο κοινό της παράστασης «Μεταμορφώσεις» του Αντώνη Σπίνουλα   από την «Ανώνυμος Εταιρία Διώρυγας Κορίνθου» προς την καλλιτεχνική ομάδα «Μεταμόρφωση» για τον εορτασμό της ΙΔΕΑΣ αυτής. Η Rap Media, συμβάλει ουσιαστικά στην διάδοση αυτής της Ιδέας  που γεννήθηκε από  το 2004,  αποδείχθηκε προφητική  για το σήμερα  και σίγουρα σηματοδοτεί για την  κόσμο μας την έναρξη  ενός καινούργιου Πολιτισμού και κρύβει το όραμα της ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ...  για μια καινούρια ποιότητα Ανθρώπου στον πλανήτη μας!

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ

Η ΙΔΕΑ αυτή γεννήθηκε μέσα από το θεατρικό έργο του Δημήτρη Ποταμίτη «Το λουρί του Σωκράτη» το οποίο είχε παρουσιαστεί  στις 16/5/2004 σε πολιτιστική-φιλανθρωπική εκδήλωση στο θέατρο Τζένη Καρέζη η οποία είχε οργανωθεί  από την Παιδική Σκηνή Μουλκίου Κορινθίας (ΔΕΑΠΑΣ), του Δήμου  Σικυωνίων, επί προεδρίας Σταυρούλας Σκαρμούτσου και το Προξενείο της Ακτής Ελεφαντοστού στην Ελλάδα και την Ελληνική Δράση Αφρικής. 

Ήταν τότε, στο κατάμεστο θέατρο Τζένη Καρέζη που η σκηνοθέτης του έργου Κωνσταντίνα Γιαμπουράνη, πρότεινε να καθιερωθεί στον πλανήτη μας, μια Ήμερα Πράξης Προσφοράς και Σεβασμού και από την πρώτη στιγμή η Ιδέα αυτή γίνεται πράξη εφόσον τα χρήματα δόθηκαν για το ορφανοτροφείο ΕΛΛΑΣ στην ακτή Ελεφαντοστού. Η Ιδέα αγκαλιάστηκε από την τότε δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο Άγγελο Παπαγγελόπουλο και την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του AIDS (UNAIDS) κ. Μέρω Κεσεσίογλου οποία και υποσχέθηκε την προσπάθεια για την καθιέρωση στα Ηνωμένη Έθνη. Μετά από 6 χρόνια, τον Οκτώβριο του 2011, η «Ελληνική Δράση Αφρικής» στηρίζει την Ιδέα και μαζί με την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως των Ηνωμένων Εθνών κ. Μέρω Κεσεσίογλου, το προξενείο της Ακτής Ελεφαντοστού με την καλλιτεχνική Ομάδα «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ» ανέλαβαν  την πρωτοβουλία να καθιερωθεί η 23η Οκτωβρίου κάθε χρόνου ως μια καινούργια Παγκόσμια μέρα Πράξης Σεβασμού στην Ζωή και  Προσφοράς στον Συνάνθρωπο. Συνδιοργανώνουν   ανάλογη πολιτιστική φιλανθρωπική εκδήλωση στην Αθήνα, στην ‘’ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΖΗΡΙΔΗ’’, όπου  παρουσιάστηκε το θεατρικό έργο του Θωμά Χαλβατζή «Το Μυστικό της Ζωής», από την Παιδική Σκηνή Μουλκίου Κορινθίας και τα έσοδα δόθηκαν στην Ακτή Ελεφαντοστού. Όλοι μαζί  με τα μικρά παιδιά της θεατρικής σκηνής μεταφέρουν την Φλόγα της Προσφοράς,  στην μακρινή Αφρική, συμπληρώνοντας  έτσι  και το όραμα της «Ελληνικής Δράσης Αφρικής» για έναν καλύτερο κόσμο, που με την πολυετή δράση αγωνίζεται να ισχυροποιήσει το παγκόσμιο κίνημα για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Εν συνεχεία, το 2011 η Ομάδα «Μεταμόρφωση» με έδρα το Μούλκι Κορίνθιας  ανταποκρινόμενη  στο κάλεσμα του ΟΗΕ «Σκεφτόμαστε ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ, δρούμε ΤΟΠΙΚΑ»  προτείνει  η Ημέρα Πράξης Σεβασμού στην Ζωή και Προσφοράς  στο Συνάνθρωπο να καθιερωθεί στον Δήμο Σικυωνίων και οργανώνει στις 23 Οκτωβρίου 2011 φιλανθρωπική εκδήλωση  με το θεατρικό έργο «Νεφέλες» του Αριστοφάνη  σε σκηνοθεσία Γιώργου Καρβουντζή. Στις 23 Οκτωβρίου γίνεται ο πρώτος  επίσημος εορτασμός, από το Κέντρο Πολιτιστικών και Ιστορικών Μελετών Ανάπτυξης και Ποιότητας Ζωής “ΣΙΚΥΩΝ ΩΔΗ”, με πρωτοβουλία της κ. Μαρίνας Γκόντα-Διδάκτωρος Ιστορίας Τέχνης στην Σορβόννη και διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κιάτου μια εορταστική ημερίδα με θέμα: «Παγκόσμια Ημέρα Πράξης Σεβασμού και Αλληλοβοήθειας στον Συνάνθρωπο».

Η ομάδα «Μεταμόρφωση» στις 3-10-2012 καλεί τον Δήμο Κορινθίων να υποστηρίξει την πρωτοβουλία αυτή. Έτσι, στις 17-11-2012 ο Δήμος Κορινθίων υπογράφει πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Koρινθίων και της παραπάνω ομάδας Πρωτοβουλίας και έτσι συνέβαλε  δυναμικά στην ανάδειξη, τη διάδοση της ‘’ΙΔΕΑΣ’’ και υλοποίηση της «Παγκόσμιας Ημέρας Πράξης Σεβασμού στην Ζωή και Προσφοράς στον Συνάνθρωπο» σε τοπικό επίπεδο. Πραγματοποιήθηκε μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση αλληλεγγύης, όπου τα έσοδα της εκδήλωσης διατέθηκαν στο ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ.

 Εικόνα από το θεατρικό έργο:Η Δημοκρατία με το Μάτι του Λυγκέα

  

 

   

                   

               

 
 

Ρεπορτάζ: Εύα Νιργιανάκη

Η… «Αύρα, το άλογο Ολυμπιονίκης» καλπάζει στο βιβλιοπωλείο ‘’Κουκίδα’’

Εμφανίσεις: 248

Ακόμα μία παρουσίαση βιβλίου, στο μυθιστόρημα με τίτλο «Αύρα, το άλογο Ολυμπιονίκης», φιλοξενεί το βιβλιοπωλείο ‘’ΚΟΥΚΙΔΑ’’, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί συχνά για τους μικρούς και μεγάλους λάτρεις της μάθησης, της μόρφωσης και της διασκέδασης.

Την τιμητική της έχει η… Αύρα, ένα άλογο που μαζί με τον ιδιοκτήτη της συμμετείχαν στο αγώνισμα της ιπποδρομίας εκπροσωπώντας την Κόρινθο. Το αλογάκι τερμάτισε τελικά την κούρσα δίχως τον αναβάτη της, με αποτέλεσμα για πολλά χρόνια αργότερα να συνεχίζουν οι γενιές να την εξυμνούν για της επιμονή και την τόλμη της.
Η ενδιαφέρουσα αυτή υπόθεση για τους μικρούς φίλους των βιβλίων, διαδραματίζεται στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα στους 67ους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 512 π.Χ.

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, απευθύνεται με την ιστορία της Αύρας, κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Εξειδικευμένος στο είδος του και με αξιόλογο παρελθόν, αφού ο συγγραφέας του παιδικού βιβλίου εδώ και πολλά χρόνια γράφει παιδικά μυθιστορήματα, κάποια εκ των οποίων διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους.

Η αφήγηση του συγγραφέως θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, στις 12:00 το μεσημέρι στο Βιβλιοπωλείο ‘’ΚΟΥΚΙΔΑ’’, με ελεύθερη είσοδο.

Εύα Νιργιανάκη

Ένα ξεχωριστό βιβλίο για τον παραδοσιακό πολιτισμό της Κορινθίας ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Ν. ΔΟΥΛΑΒΕΡΑΣ, «ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ»

Εμφανίσεις: 107

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Ν. ΔΟΥΛΑΒΕΡΑΣ, «ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΡΑΜΜΑ, σελ. 580.

 Ιδιαίτερο και ξεχωριστό είναι το βιβλίο του Αριστείδη Ν. Δουλαβέρα, με τίτλο «Λαογραφικά Σύμμεικτα Κορινθίας», που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις ‘’ΚΑΤΑΓΡΑΜΜΑ’’.

Το βιβλίο είναι λαογραφικού χαρακτήρα, αλλά και με ιστορικό υλικό, το οποίο αγκαλιάζει την πόλη της Κορίνθου και 28 ακόμα χωριά της Κορινθίας. Στην αναζήτηση και τη συλλογή του υλικού  συνέβαλαν  δάσκαλοι και δασκάλες των σχολείων του νομού της Κεντρικής και Ανατολικής Κορινθίας, εκπαιδευτική περιφέρεια του τότε Γενικού Επιθεωρητή, πριν από 53 χρόνια (σχ. έτους 1964-1965).

Το υλικό προέρχεται από το Αρχείο Ι. Θ. Κακριδή. Μετά από συστηματική αντιγραφή, οργάνωση και ταξινόμηση του υπάρχοντος υλικού από τον κ.  Δουλαβέρα,  εκδόθηκε  ένα βιβλίο που στόχο  έχει την ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού και της τοπικής ιστορίας της Κορινθίας.

Ο Αριστείδης Ν. Δουλαβέρας, γεννημένος το 1949 στην Γκούρα Κορινθίας, υπήρξε Καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2005-2016). Είναι αριστούχος πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αριστούχος διδάκτωρ της ίδιας Σχολής. Επίσης, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Υπηρέτησε ως  φιλόλογος καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Διευθυντής  Λυκείου και  Μεταλυκειακού Κέντρου, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων. Διετέλεσε εξάλλου Αναπληρωτής Διευθυντής  στο ΠΕΚ (Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο)  Πάτρας και Διευθυντής στο ΠΕΚ  Τρίπολης.

Οι γνώσεις του σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα είναι πολλές και συστηματικές, προερχόμενες  τόσο από τη διδασκαλία όσο και από την έρευνα, αφού έχει δημοσιεύσει 17 βιβλία  και πάνω από 120 άρθρα και μελέτες, που έχουν σχέση με την Λαογραφία, τα Αρχαία και τα Νέα Ελληνικά.

Έχει λάβει μέρος σε εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, διαλέξεις και ομιλίες και είναι  μέλος Επιστημονικών Ενώσεων και Εταιριών.

Τα «Λαογραφικά Σύμμεικτα Κορινθίας» που πρόσφατα εκδόθηκαν, με εισαγωγή και  επιστημονική επιμέλεια του κ. Δουλαβέρα,  αφορούν την τοπική Ιστορία και τον λαϊκό πολιτισμό της Κορινθίας, όπως ήδη αναφέρθηκε. Ενδεικτικά θέματα των ενοτήτων του βιβλίου είναι τα εξής: Ιστορία, γεωγραφική θέση, χωριού ή πόλης, κλίμα, έδαφος, οικονομική ζωή, πληθυσμός, διοίκηση, εκκλησίες, σχολεία, πολιτισμός, κ.λπ. Κατοικία. Ενδυμασία, Τροφές. Γεωργία. Αμπελουργία. Ελαιοκομία. Γέννηση και βάπτιση. Παιδικός βίος. Έρωτας, αρραβώνας, γάμος. Θάνατος και ταφή. Πένθη. Οικιακά έθιμα και οικιακή ζωή. Οικιακές εργασίες. Σχολικά έθιμα και σχολική ζωή. Αγροτική και ποιμενική ζωή. Έθιμα αγροτικού βίου. Έθιμα κατά την σπορά, κατά τον θερισμό και τον αλωνισμό, τον τρυγητό. Έθιμα ποιμένων, και μάλιστα νομάδων. Κοινωνική ζωή. Λαϊκό δίκαιο. Θρησκεία (λαϊκή πίστη και λατρεία). Μαγεία και σχετικές  με αυτήν δεισιδαιμονίες και συνήθειες.  Ο κόσμος και  οι μύθοι και δοξασίες γύρω από αυτόν. Αστρολογία. Λαϊκή Ιατρική. Δημώδης ποίηση. Λαϊκή ποίηση και Μουσικά όργανα. Λαϊκοί χοροί και μουσική αυτών. Μύθοι, παραμύθια, ευτράπελοι διηγήσεις και ανέκδοτα. Παραδόσεις. Παροιμίες, παροιμιώδεις φράσεις και γνωμικά. Αινίγματα. Ευχές. Κατάρες, κ.λπ.

Η τεχνολογική και οικονομική εξέλιξη μετά τη δεκαετία του 1950, συνετέλεσαν  στην αλλοίωση του παραδοσιακού μας πολιτισμού, με αποτέλεσμα σήμερα οι συνθήκες ζωής της εποχής εκείνης να έχουν πλήρως αλλάξει και να είναι άγνωστες για τη σημερινή νέα γενιά. Το βιβλίο του κ. Δουλαβέρα έρχεται να συνδέσει το σήμερα με το χθες, να κάνει τους Κορίνθιους και τις Κορίνθιες, που είναι κάποιας ηλικίας, να θυμηθούν  το παρελθόν τους και τους σημερινούς νέους να επικοινωνήσουν με τις ρίζες τους. Είναι ένα βιβλίο  580 σελίδων, που δεν πρέπει να λείπει από καμιά ιδιωτική και δημόσια κορινθιακή βιβλιοθήκη. Ωστόσο, ενδιαφέρει γενικά  κάθε Έλληνα  πολίτη.

Μουσική βραδιά από τα τμήματα Κιθάρας, Πιάνου, Φλογέρας του Κέντρου Νεολαίας & Πολιτισμού Ν.Π.Δ.Δ. «ΑΝΕΛΙΞΗ»

Εμφανίσεις: 154

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Διαδρομές Πολιτισμού 2018» του Δήμου Βέλου – Βόχας θα παρακολουθήσετε τη μουσική βραδιά από τα τμήματα Κιθάρας, Πιάνου, Φλογέρας του Κέντρου Νεολαίας & Πολιτισμού Ν.Π.Δ.Δ. «ΑΝΕΛΙΞΗ»

Ημερομηνία βιντεοσκόπησης: 2 Ιουλίου 2018

Τόπος: Κέντρο Νεολαίας και Πολιτισμού Κρηνών

 

 

 

Αποχαιρετιστήριο πάρτυ παιδικών σταθμών Δήμου Βέλου Βόχας

Εμφανίσεις: 140

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Διαδρομές Πολιτισμού 2018» του Δήμου Βέλου – Βόχας θα παρακολουθήσετε το αποχαιρετιστήριο πάρτυ των παιδικών σταθμών του Δήμου από το Κέντρο Νεολαίας & Πολιτισμού Ν.Π.Δ.Δ. «ΑΝΕΛΙΞΗ»

Ημερομηνία βιντεοσκόπησης: 4 Ιουλίου 2018

Τόπος: Ξενοδοχείο Αλκυών, Βραχάτι

 

 

 

Εκδήλωση: Ημέρα Πράξης Σεβασμού

Εμφανίσεις: 232

Στο πλαίσιο της ομαδικής εικαστικής έκθεσης με θέμα: «Η Εικόνα και το Βλέμμα – The Image and the Glance», που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, στον Πολυχώρο Τέχνης TRII ART (Δράκου 9 Κουκάκι, σταθμός Μετρό Συγγρού Φιξ) και εγκαινιάζεται στις 19 Οκτωβρίου,   λαμβάνει χώρα  μια δυναμική πρωτοβουλία εκδήλωσης σεβασμού, από την Ιστορικό Τέχνης, Μαρίνα Γκόντα και επιπλέον 23 καλλιτέχνες, με την ΙΔΕΑ: Καθιέρωση της 23ης Οκτωβρίου κάθε χρόνου, ως μια  καινούργια  ημέρα  στον πλανήτη,  «Ημέρα Πράξης Σεβασμού και Προσφοράς στον  Συνάνθρωπο».Απώτερος στόχος είναι ο έμπρακτος σεβασμός στην ‘’Ζωή’’ και την‘’Προσφορά’’ στον αναξιοπαθούντα Συν- Άνθρωπο μας.

Η εκδήλωση  σεβασμού θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου στις 7:00 μμ,  και τελεί  υπό την αιγίδα του  Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και έχει ελεύθερη είσοδο.

-Την εκδήλωση θα  χαιρετήσουν οι:

Μαρίνα Γκόντα, Επιμελήτρια της έκθεσης, Διδάκτωρ Σορβόννης στην Ιστορία Τέχνης

Ιωάννης Μαρωνίτης, Ο πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων & Μέλος το Εκτελεστικού  Συμβούλιου της Παγκόσμιας  Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA)

Δρα Αικατερίνη Γλυκού – Φωτεινιά, Αντιπρόεδρο «Σωματείου Χορωδίας και Ορχήστρας Νέων» Χ.Ο.Ν

Κυριάκος Μαριδάκης, Αντιπρόεδρος στο «Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς»

-Θα πραγματοποιηθούν επίσης ολιγόλεπτες ομιλίες από τους:

Γιώργο Καρβουντζή,  Σκηνοθέτης – Ηθοποιός, Πρόεδρος του «Ιδρύματος Κορινθιακών Μελετών»

Δημήτρη Αθανασίου,  Δάσκαλος – Θεολόγος

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί από την καλλιτεχνική Ομάδα «Μεταμόρφωση», απόσπασμα από το θεατρικό έργο, «Η δημοκρατία με το μάτι του Λυγκέα» της Κωνσταντίνας  Γιαμπουράνη σε σκηνοθεσία Γιώργου Καρβουντζή. Τους ρόλους θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί: Λίζα Αναγνωστοπούλου, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Γιώτα Παπά και Μαριλένα Σολωμού. Στην έκθεση, εκτός από εικαστικά έργα και κατασκευές, φιλοξενείται σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το θεατρικό έργο «Η δημοκρατία με το τι Μάτι του Λυγκέα», το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Αθηναϊκό κοινό το 2009 στο θέατρο Μεταξουργείο.

Σύμφωνα με την Ιστορικό Τέχνης Μαρίνα Γκόντα που υπογράφει και την επιμέλεια της έκθεσης, εμπνέονται από τον κόσμο μας  και έχουν την δύναμη να επικοινωνήσουν μηνύματα κοινωνικά ανθρωπιστικά που εγγυώνται ένα άρτιο αποτέλεσμα γεμάτο προβληματισμό για την πορεία του σύγχρονου ανθρώπου.

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι η Rap Media, όπου οι εμπνευστές και δημιουργοί της  Παναγιώτης & Δημήτρης  Ραψωματιώτης, ενώνουν τις δυνάμεις τους, για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού στόχου που είναι η καθιέρωση της Ημέρας αλλά και η πραγμάτωση όλων όσων πρεσβεύει.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ

‘’Η αντίληψη του να μην περιοριζόμαστε στο ‘’Εγώ’’ ή το ‘’Εμείς’’ αλλά στις αυτονόητες, ξεχασμένες όμως παγκόσμιες ανθρώπινες αλληλένδετες αξίες, σαν αυτές του σεβασμού και της αγάπης, προς τους συνανθρώπους μας πανταχόθεν της γης.’’

Η ιδέα γεννήθηκε, στις 16 Μαΐου του 2004 στην Ελλάδα από την Κων/να Γιαμπουράνη σε μία πολύ σημαντική πολιτιστική-φιλανθρωπική εκδήλωση, η οποία φιλοξενήθηκε στο θέατρο Τζένη Καρέζη στην Αθήνα, με το θεατρικό έργο του Δημήτρη Ποταμίτη «Το λουρί του Σωκράτη» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Γιαμπουράνη, που διοργανώθηκε από τον  Δήμο Σικυωνίων και το Προξενείο της Ακτής Ελεφαντοστού στην Ελλάδα, μετά από πρόταση της σκηνοθέτιδας του έργου να δοθεί μια θεατρική παράσταση με σκοπό τα έσοδα  να διατεθούν για  τα παιδιά του Ορφανοτροφείου ‘’Ελλάς’’ που εδρεύει  στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Μετά από 6 χρόνια, τον Οκτώβριο του 2011, η «Ελληνική δράση Αφρικής» στηρίζει την Ιδέα  και μαζί με την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως των Ηνωμένων Εθνών κ. Μέρω Κεσεσίογλου, το προξενείο της Ακτής Ελεφαντοστού με την καλλιτεχνική Ομάδα «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ» ανέλαβαν  την πρωτοβουλία να καθιερωθεί η 23η Οκτωβρίου κάθε χρόνου ως μια καινούργια Παγκόσμια μέρα Πράξης Σεβασμού στην Ζωή και  Προσφοράς στον Συνάνθρωπο. Συνδιοργανώνοντας  ανάλογη πολιτιστική φιλανθρωπική εκδήλωση στην Αθήνα, στην ‘’ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΖΗΡΙΔΗ’’, όπου  παρουσιάστηκε το θεατρικό έργο του Θωμά Χαλβατζή «Το Μυστικό της Ζωής», από την Παιδική Σκηνή Μουλκίου Κορινθίας και τα έσοδα δόθηκαν στην Ακτή Ελεφαντοστού. Όλοι μαζί  με τα μικρά παιδιά της θεατρικής σκηνής μεταφέρουν την Φλόγα της Προσφοράς,  στην μακρινή Αφρική, συμπληρώνοντας  έτσι  και το όραμα της «Ελληνικής Δράσης Αφρικής» για έναν καλύτερο κόσμο, που με την πολυετή δράση αγωνίζεται να ισχυροποιήσει το παγκόσμιο κίνημα για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Εν συνεχεία, το 2011 η Ομάδα «Μεταμόρφωση» ανταποκρινόμενη  στο κάλεσμα του ΟΗΕ «Σκεφτόμαστε ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ, δρούμε ΤΟΠΙΚΑ»  προτείνει  η Ημέρα Πράξης Σεβασμού στην Ζωή και Προσφοράς  στο Συνάνθρωπο να καθιερωθεί στον Δήμο Σικυωνίων και οργανώνει  στις   23 Οκτωβρίου 2011 φιλανθρωπική εκδήλωση  με το θεατρικό έργο «Νεφέλες» του Αριστοφάνη  σε σκηνοθεσία Γιώργου Καρβουντζή. Τα έσοδα δόθηκαν στην οικογένεια ενός νεαρού κοριτσιού, το οποίο έχριζε άμεσης επέμβασης στην Αμερική. Παράλληλα δε υπογράφτηκε πρωτόκολλο συνεργασίας  μεταξύ των: Δήμου Σικυωνίων,  Ελληνική Δράση Αφρικής , «Ομάδα Μεταμόρφωση», Προξενείου της Ακτής Ελεφαντοστού στην Ελλάδα, Παιδική Σκηνή Μουλκίου  την «Σικυώνια Σκηνή». Ενώ υπογράφουν όλοι ως : Ομάδα Πρωτοβουλίας.

Στις 23 Οκτωβρίου γίνεται ο πρώτος  επίσημος εορτασμός, από το Κέντρο Πολιτιστικών και Ιστορικών Μελετών Ανάπτυξης και Ποιότητας Ζωής “ΣΙΚΥΩΝ ΩΔΗ”, με πρωτοβουλία της κ. Μαρίνας Γκόντα-Διδάκτωρος Ιστορίας Τέχνης στην Σορβόννη και διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κιάτου μια εορταστική ημερίδα με θέμα: «Παγκόσμια Ημέρα Πράξης Σεβασμού και Αλληλοβοήθειας στον Συνάνθρωπο».

Η ομάδα «Μεταμόρφωση» στις 3-10-2012 καλεί τον Δήμο Κορινθίων να υποστηρίξει την πρωτοβουλία αυτή. Έτσι, στις 17-11-2012 ο Δήμος Κορινθίων υπογράφει πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Koρινθίων και της παραπάνω ομάδας Πρωτοβουλίας και έτσι συνέβαλε  δυναμικά στην ανάδειξη, τη διάδοση της ‘’ΙΔΕΑΣ’’ και υλοποίηση της «Παγκόσμιας Ημέρας Πράξης Σεβασμού στην Ζωή και Προσφοράς στον Συνάνθρωπο» σε τοπικό επίπεδο.   Πραγματοποιήθηκε μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση αλληλεγγύης, όπου τα έσοδα της εκδήλωσης διατέθηκαν στο ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ.

Όραμα της «Μεταμόρφωσης» είναι ουσιαστικά η μεταμόρφωση του κόσμου, το διαχρονικό δηλαδή όραμα που έχουν όλοι οι άνθρωποι πάνω στην Γη.

Στοχεύει να  περάσει το μήνυμα πως  μπορούμε να οραματιστούμε έναν καινούριο Κόσμο και να δημιουργήσουμε μια νέα ποιότητα Πολιτισμού, που θα  φωτίσει με έναν άλλο τρόπο όλο τον  κόσμο και θα δώσει τέλος στους πολέμους, θα εδραιώσει την παγκόσμια Ειρήνη, θα φέρει την πλήρη Ενότητα, την Ομόνοια και την Ευημερία σε όλους τους ανθρώπους.

Ημέρα εκδήλωσης 23 Οκτωβρίου και ώρα 18:30, στο ‘’TRII ART HUB’’, Δράκου 9 Κουκάκι (Σταθμός Μετρό Συγγρού Φιξ) 11742.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ: UNESCO –  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΕΩΝ –  ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΣΑΛΑΜΙΣ