Ένα ξεχωριστό βιβλίο για τον παραδοσιακό πολιτισμό της Κορινθίας ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Ν. ΔΟΥΛΑΒΕΡΑΣ, «ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ»

Εμφανίσεις: 782

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Ν. ΔΟΥΛΑΒΕΡΑΣ, «ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΡΑΜΜΑ, σελ. 580.

 Ιδιαίτερο και ξεχωριστό είναι το βιβλίο του Αριστείδη Ν. Δουλαβέρα, με τίτλο «Λαογραφικά Σύμμεικτα Κορινθίας», που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις ‘’ΚΑΤΑΓΡΑΜΜΑ’’.

Το βιβλίο είναι λαογραφικού χαρακτήρα, αλλά και με ιστορικό υλικό, το οποίο αγκαλιάζει την πόλη της Κορίνθου και 28 ακόμα χωριά της Κορινθίας. Στην αναζήτηση και τη συλλογή του υλικού  συνέβαλαν  δάσκαλοι και δασκάλες των σχολείων του νομού της Κεντρικής και Ανατολικής Κορινθίας, εκπαιδευτική περιφέρεια του τότε Γενικού Επιθεωρητή, πριν από 53 χρόνια (σχ. έτους 1964-1965).

Το υλικό προέρχεται από το Αρχείο Ι. Θ. Κακριδή. Μετά από συστηματική αντιγραφή, οργάνωση και ταξινόμηση του υπάρχοντος υλικού από τον κ.  Δουλαβέρα,  εκδόθηκε  ένα βιβλίο που στόχο  έχει την ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού και της τοπικής ιστορίας της Κορινθίας.

Ο Αριστείδης Ν. Δουλαβέρας, γεννημένος το 1949 στην Γκούρα Κορινθίας, υπήρξε Καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2005-2016). Είναι αριστούχος πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αριστούχος διδάκτωρ της ίδιας Σχολής. Επίσης, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Υπηρέτησε ως  φιλόλογος καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Διευθυντής  Λυκείου και  Μεταλυκειακού Κέντρου, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων. Διετέλεσε εξάλλου Αναπληρωτής Διευθυντής  στο ΠΕΚ (Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο)  Πάτρας και Διευθυντής στο ΠΕΚ  Τρίπολης.

Οι γνώσεις του σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα είναι πολλές και συστηματικές, προερχόμενες  τόσο από τη διδασκαλία όσο και από την έρευνα, αφού έχει δημοσιεύσει 17 βιβλία  και πάνω από 120 άρθρα και μελέτες, που έχουν σχέση με την Λαογραφία, τα Αρχαία και τα Νέα Ελληνικά.

Έχει λάβει μέρος σε εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, διαλέξεις και ομιλίες και είναι  μέλος Επιστημονικών Ενώσεων και Εταιριών.

Τα «Λαογραφικά Σύμμεικτα Κορινθίας» που πρόσφατα εκδόθηκαν, με εισαγωγή και  επιστημονική επιμέλεια του κ. Δουλαβέρα,  αφορούν την τοπική Ιστορία και τον λαϊκό πολιτισμό της Κορινθίας, όπως ήδη αναφέρθηκε. Ενδεικτικά θέματα των ενοτήτων του βιβλίου είναι τα εξής: Ιστορία, γεωγραφική θέση, χωριού ή πόλης, κλίμα, έδαφος, οικονομική ζωή, πληθυσμός, διοίκηση, εκκλησίες, σχολεία, πολιτισμός, κ.λπ. Κατοικία. Ενδυμασία, Τροφές. Γεωργία. Αμπελουργία. Ελαιοκομία. Γέννηση και βάπτιση. Παιδικός βίος. Έρωτας, αρραβώνας, γάμος. Θάνατος και ταφή. Πένθη. Οικιακά έθιμα και οικιακή ζωή. Οικιακές εργασίες. Σχολικά έθιμα και σχολική ζωή. Αγροτική και ποιμενική ζωή. Έθιμα αγροτικού βίου. Έθιμα κατά την σπορά, κατά τον θερισμό και τον αλωνισμό, τον τρυγητό. Έθιμα ποιμένων, και μάλιστα νομάδων. Κοινωνική ζωή. Λαϊκό δίκαιο. Θρησκεία (λαϊκή πίστη και λατρεία). Μαγεία και σχετικές  με αυτήν δεισιδαιμονίες και συνήθειες.  Ο κόσμος και  οι μύθοι και δοξασίες γύρω από αυτόν. Αστρολογία. Λαϊκή Ιατρική. Δημώδης ποίηση. Λαϊκή ποίηση και Μουσικά όργανα. Λαϊκοί χοροί και μουσική αυτών. Μύθοι, παραμύθια, ευτράπελοι διηγήσεις και ανέκδοτα. Παραδόσεις. Παροιμίες, παροιμιώδεις φράσεις και γνωμικά. Αινίγματα. Ευχές. Κατάρες, κ.λπ.

Η τεχνολογική και οικονομική εξέλιξη μετά τη δεκαετία του 1950, συνετέλεσαν  στην αλλοίωση του παραδοσιακού μας πολιτισμού, με αποτέλεσμα σήμερα οι συνθήκες ζωής της εποχής εκείνης να έχουν πλήρως αλλάξει και να είναι άγνωστες για τη σημερινή νέα γενιά. Το βιβλίο του κ. Δουλαβέρα έρχεται να συνδέσει το σήμερα με το χθες, να κάνει τους Κορίνθιους και τις Κορίνθιες, που είναι κάποιας ηλικίας, να θυμηθούν  το παρελθόν τους και τους σημερινούς νέους να επικοινωνήσουν με τις ρίζες τους. Είναι ένα βιβλίο  580 σελίδων, που δεν πρέπει να λείπει από καμιά ιδιωτική και δημόσια κορινθιακή βιβλιοθήκη. Ωστόσο, ενδιαφέρει γενικά  κάθε Έλληνα  πολίτη.