Αντικείμενα λαϊκής τέχνης: Η πινακωτή

Hits: 560

Πριν τα αρτοποιεία γίνουν μέρος της αστικοποιημένης καθημερινότητάς μας, οι άνθρωποι της επαρχίας διαχειρίζονταν μόνοι τους τις πρώτες ύλες. Έτσι, η παρασκευή ψωμιού ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους, αφού αποτελούσε τον βασικό διατροφικό τους πυλώνα. Στα αντικείμενα λαϊκής τέχνης που διασώζονται ανά την επικράτεια, μπορούμε να βρούμε απτές μαρτυρίες της καθημερινότητας του χτες, που πλέον έχουν εκλείψει στο όνομα της εκβιομηχάνισης.

Η πινακωτή ήταν μία ξύλινη κατασκευή, κατάλληλη για το φούσκωμα του ψωμιού. Συνήθως είχε πολλά χωρίσματα, ώστε να προκύπτουν πολλά καρβέλια ταυτόχρονα. Τα πλασμένα ζυμάρια, τα τοποθετούσαν στα χωρίσματα της πινακωτής, που ήταν σκεπασμένα με βαμβακερές πετσέτες και στη συνέχεια τη σκέπαζαν με μία κουβέρτα. Όταν το ζυμάρι φούσκωνε, ήταν έτοιμο για φούρνισμα.

Πηγή: e-Sisifos : Ψηφιακό Χρονολόγιο της Κορινθιακής Λαογραφίας

(Η φωτογραφία προέρχεται από την προσωπική συλλογή της Β.Π., κάτοικο Κορίνθου. Ωστόσο, οι πληροφορίες δόθηκαν από τον, επίσης κάτοικο Κορίνθου, Α.Δ., γιο της Β.Π., στον οποίο ανήκει πλέον η συλλογή)

Μαυρογονάτου Αφροδίτη, MA αρχαιολόγος